tisdag 17 april 2012

Agaete

Yta: 45,80 km ²
Befolkning: 5,606
Höjd staden: 270 Möh.
Högsta punkt: 1,440 Möh.
                Kust Längd: 11,74 km.
                Avstånd till Las Palmas: 36 km.

Agaete är kanske mest känt för att färjan till Teneriffar går här i från . Agaete har även grönområden som är värda att besökas: parken Huerto de las Flores och naturskyddsområdet Parque Natural de Tamadaba. Parken är en botanisk trädgård belägen i stadskärnan med många olika exotiska växtarter. Den här parken var en plats där en grupp kanariska poeter brukade samlas: Tomás Morales, Saulo Torón och Alonso Quesada. Naturskyddsområdet Parque Natural de Tamadaba omfattar Gran Canarias största bestånd av barrskog och här finns Agaete kommuns högsta punkt (1180 m).

En annan känd profil var stenformationen Dedo de Dios ( Guds finger ) tyvärr slogs fingret av när orkanen David gästade Ön 
Om man är i Agaete måste man smaka en grilltallrik med den bästa fisken från området: havsaborre (cabrilla), vieja, mullus (salmonete) och bläckfisk (pulpo). Paella av fisk och skaldjur är också en specialitet från området.

Det finns ett flertal restauranger längs med strandpromenaden i Puerto de Las Nieves eller inne i byn som serverar dessa specialiteter. Andra typiska kanariska rätter är gofio escaldado(gofiorätt), små kokta potatisar (papas arrugadas), vinegrättsåser och all slags grillad fisk.
I Agaete görs en getost med en karaktärisktisk, men mild smak. Det finns flera ostfabriker i Agaete som arbetar med traditionella hantverksmässiga metoder, varav den främsta är ost- och yoghurttillverkaren "Arterra", som ligger i El Risco.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar